Angstklachten behandeling bij Psycholoog Rotterdam

Als bang zijn je leven is

Iedereen is wel eens bang. Die angst heeft een reden, er komt iets engs op je af, je staat voor een belangrijke moeilijke beslissing, je moet zo het podium op. Die angst zet je letterlijk op scherp, helpt je focussen en maakt je alert.

Maar je kunt ook bang zijn zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Maar al is er geen reden voor, de angst is er niet minder om. Je gaat er dingen voor laten, je gaat zaken uit de weg. De angst beheerst je leven. En uiteindelijk kun je eigenlijk geen normaal leven meer leiden. Je vervreemd van iedereen, kunt niet echt meer aan het werk en wat je vroeger vreugde gaf doet dat al lang niet meer. Je vereenzaamt.

Ik help je er vanaf

Er zijn heel veel verschillende angstprofielen. Het eerste wat ik doe is bekijken wat voor angst jouw leven beheerst. Vervolgens vinden we samen de oorzaak van je angst, met welke gebeurtenissen het te maken heeft en wat je kunt doen om die grote last terug te dringen. Dat doen we met behulp van gedragstherapie – dat wil zeggen dat je praktische middelen krijgt om om te gaan met je angsten. We vinden patronen – vermijding, overwerken, drinken enzovoorts en doorbreken die.

Angsten worden ingedeeld in drie categorieën: gegeneraliseerde angststoornis, dwangstoornis en fobie. Ik zal ze alledrie kort doorlopen:

Gegeneraliseerde angststoornis

Het wil eigenlijk zeggen dat je onophoudelijk bezorgd bent zonder dat het écht nodig is. Iedereen piekert wel eens, maar in jouw geval beheerst het je helemaal. Vaak brengt deze stoornis mensen in een isolement en is hulp uit de nabije omgeving erg moeilijk.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Dit zijn angsten die gepaard gaan met dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies).

De dwanggedachten zijn negatieve gedachten die je volkomen in beslag nemen. Zo erg dat ze gedrag beïnvloeden. Omdat het allemaal van binnen speelt, is het voor je omgeving nauwelijks te herkennen.

Dwanghandelingen zijn bepaalde handelingen die steeds uitgevoerd moeten worden. Bekende vormen zijn smetvrees en wasdrang. Je rituele handelingen bepalen je dag en je hebt daardoor geen aandacht meer voor je werk, je partner of je gezin.

De fobie

Bij een fobie ben je bang voor ‘iets’ – een ding, een dier of een situatie. Ook al snap je dat je heus niet zo bang hoeft te zijn, je bent het toch. Direct gevolg is dat je dat ding waar je bang voor bent gaat vermijden. En dat kan je leven behoorlijk lastig maken. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, angst voor dieren, insecten of reptielen, vliegangst en angst voor grote of juist kleine ruimtes. Maar er zijn er nog veel meer, en als je denkt dat je een fobie hebt, neem dan even contact op.

Heb je vragen over angst?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Online therapie

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Sandra van Scheijndel van Psycholoog Rotterdam voor een afspraak.